Branş fizik tedavi ve rehabilitasyon olarak söylense de Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyondur; isminden de anlaşıldığı üzere fiziksel hastalıklarla ilgilenir yani kas iskelet sisteminin cerrahi gerektirmeyen tüm hastalıklarıyla ve ayrıca tüm romatizmal hastalıklarla ilgilenir.
Rehabilitasyon: çok çeşitli ve kapsamlı tanımları yapılmış olmakla beraber en kısa ve anlaşılır olarak şunu söyleyebiliriz; Tıbbi rehabilitasyon, fizyolojik veya anatomik bozukluğu bulunan bir hastanın potansiyelinin el verdiği ölçüde aile hayatına, meslek hayatına ve sosyal hayata adapte etmek için yapılan tıbbi çalışmaların tümüdür.
Fiziksel tedavi ve rehabilitasyon bölümünde tedavi edilen hastalıklar arasında en geniş yeri halk arasında KİREÇLEME olarak bilinen ARTROZLAR (osteoartrit) almaktadır. Artrozlar en sık görülen romatizmal hastalıklardır ve vücutta eklemin bulunduğu her yerde oluşabilir. Ancak diz kalça bel boyun ve el eklemlerinde daha sık rastlanmaktadır. Eklem kıkırdağında aşınma ve yozlaşmaya giden bir hastalıktır. Dolayısıyla yaş ve mekanik zorlamalarla yakından ilgilidir.
Bir başka sık görülen hastalık halk arasında KEMİK ERİMESİ olarak bilinen OSTEOPOROZ dur. Osteoporoz her yaşta görülmekle birlikte daha çok menopoz sonrası bayanları etkiler ve erkekler için daha ileri yaşlarda etkileyen bir hastalıktır. Kemik kalitesinde azalmayla beraber kırılganlık artmıştır. Kemik yoğunluğu ölçümü tedavi konusunda yol göstericidir.
Diğer bir yaygın grup YUMUŞAK DOKU ROMATİZMALARI’dır. Hareket sistemi ile eklemler dışında dolaydan ilişkisi olan; kas, tendon, bağ, fasya, bursa, kapsül gibi dokuların yangılı olmayan romatizmal tutulumlarıdır. Bunların içinde en yaygın olanı da FİBROMİYALJİ SENDROMU’dur. Bu hastalık daha çok bayanlarda kendini gösterir. Boyun ve sırt bölgesinde yaygın olmak üzere yaygın vücut ağrısı ve tutukluk yapar. Uyku kalitesinde azalma ve psikolojik sıkıntılar vardır.
Bir diğer yumuşak doku romatizması ise halk arasında kulunç diye tabir edilen MFAS (Myofasial Ağrı Sendromu) dur. Bu rahatsızlık sırtta elimizle rahatsızlıkla hissedebileceğimiz sert odaklar vardır. Soğuk, stres ve yorgunluk bu grupta önemli rol oynar.
Bir başka geniş konu iltihaplı eklem romatizmalarıdır. İltihaplı denme sebebi bu grup hastalıların eklemlerde ve etkiledikleri dokularda yangılı seyretmeleri ve kanda iltihabik göstergelerin yüksek olmasıdır. Bu başlık altında ROMATOİD ARTRİT, AKUT EKLEM ROMATİZMASI ve GUT gibi bilinen hastalıkların yanı sıra daha az rastlanan yangılı bağ dokusu hastalıkları da vardır.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon Romatizmal hastalıklardan ayrı olarak bel, boyun, sırt bölgesinin mekanik hastalıkları ile yakından ilgilenir. Bu bölgelerin ağrılı kas tutulmaları, bel ve boyun fıtıkları yoğun karşılaştığımız problemler arasındadır.
Ayrıca tıbbi olarak TUZAK NÖROPATİLER dediğimiz el bileği, dirsek ve ayak bileği bölgesindeki sinir sıkışmaları dada fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüne başvurmaktadır. Bu durumda EMG tetkiki tedavi konusunda yol gösterici olmaktadır.
Günlük aktivitelerde ve spor yaralanmalarında oluşan eklem ve bağ zorlanmaları da önemlidir. Bunlar arasında cerrahi gerektirmeyen menüsküs yırtıkları da fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü ile ilgilidir.
Ayrıca ORTOPEDİK OPERASYONLAR’dan sonra oluşan eklem sertliklerine fizik tedavi ve rehabilitasyon yapılmaktadır.
Yine beyin felci, omurilik felci, yüz felci ve MS gibi NÖROLOJİK HASTALIKLAR’ın rehabilitasyonu önemli yer tutmaktadır.
Ayrıca yine geniş bir grup olarak SEREBRAL PALSY’li (spastik) hastaların fizik tedavi ve rehabilitasyonu da yapılmaktadır.
Fizik Tedavi Uygulamaları
Yüzeyel Isı Uygulamaları
Derin Isı Uygulamaları
Elektro Terapi Uygulamaları
Tens
Traksiyon Uygulamaları
Yüzeysel Soğuk Uygulamaları
Rehabilitasyon Uygulamalar