Menopoz düzenli adet kanamalarının ortadan kalktığı dönemi ifade den; latince meno ve pause kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş bir terimdir.
Bir yıl süresince hiç adet görülmemiş ise menopoza girilmiş kabul edilir. Over fonksiyonlarının bitmesini takiben oluşan fizyolojik bir durumdur.
Bir kadının ortalama menopoza girme yaşı 49 (+/- 5) olarak kabul edilmektedir. Kadınların %8’i 40 yaşından önce menopoza girer, bu durumda erken menopoz olarak tanımlanır.
Menopozun kişide erken ya da geç başlaması, muhtemelen kalıtsal olmakla birlikte; iyi beslenme, sağlıklı yaşam, alkol ve sigaradan uzak durmak menopozu geciktirebilir. Menopoz dönemi kadın hayatının üçte birini oluşturur.
Östrojen hormonunun azalmasına bağlı menopoz belirtileri erken ve geç dönem olmak üzere iki aşamada değerlendirilir. Sıklıkla bir yıl içerisinde şiddeti azalarak geçen bu şikayetler %20 kadında beş yıl veya daha uzun sürebilir.
Erken Bulgular;
Geç Bulgular;
Menopoz ile birlikte ortaya çıkan bu belirti ve değişikliklerin nedeni östrojen hormonunun yetmezliğidir. Eksilen hormonların, dışarıdan yerine konması tedavisine hormon replasman tedevisi kısaca HRT denmektedir.
Menopozda HRT uygulanırken; bireyin kişisel ve ailesel risk faktörleri çok iyi değerlendirilmelidir. HRT kaliteli yaşam süresi sağlamaktadır. Düzenli rutin muayene ve tetkikler yapıldığı sürece 3 ila 5 sene uygulanabilir. 5 seneden sonra kar zarar hesabı çok iyi yapılmalıdır.