Mide Botoksu midenin belli bölgelerine endoskopik olarak uygulanan obezite tedavi yöntemlerinden biridir. Uygulama ile mide kaslarının kasılması sınırlandırılır. Bu sayede, mide boşalma süresi gecikir, hastada iştah kaybı meydana gelir ve kilo kaybı sağlanmış olur.
Mide Balonu küçültücü sleeve, gastroplasti, tüp mide, bypass ameliyatları gibi cerrahi yöntemler etkili şekilde sürdürülebilir kilo verilmesini sağlamaktadır. Ancak ameliyatı tercih etmeyen hastalar için Mide Balonu uygulaması önerilebilir. Endoskopik olarak gerçekleştirilen yöntemler arasında en sık seçilen Mide Balonu işleminde etkili sonuçlar elde edilebilmektedir. Bu yöntemde, hastanın ağız yolundan girilerek midesine bir balon yerleştirilir. Midede yerini alan balon belli bir hacme ulaşıncaya kadar şişirilir. Bu şekilde mideye hacim kaplayan bir madde konmuş olunur. Böylece hastanın yeme isteği azalır, yediği yemek miktarı düşer. Balon yer kapladığı için sindirim zorlaşır ve süresi uzar. Böylece tokluk süreleri de uzar.
MİDE BOTOKSU NEDİR?
Mide botoksu midenin belli bölgelerine endoskopik olarak uygulanan obezite tedavi yöntemlerinden biridir. Uygulama ile mide kaslarının kasılması sınırlandırılır. Bu sayede, mide boşalma süresi gecikir, hastada iştah kaybı meydana gelir ve kilo kaybı sağlanmış olur.
Mide Botoksu Kimlere Uygulanabilir?
Mide botoksu diyetle kilo vermeyi başaramayan ve kalıcı sonuç isteyen herkese uygulanabilir. Bu işlem bir cerrahi müdahale değildir. Mide Botoksu kısa süren basit bir girişimsel işlemdir. Mide botoksu için kilo fazlalığı olan ama ameliyat edilecek kadar da obez olmayan yani beden kitle endeksi 40’ın altında olan ve kilo vermek isteyen hastalar idealdir. Ülser veya gastrit gibi mide rahatsızlığı olan kişilerin öncelikle tedavi olması gerekir.
Mide Botoksunun Yan Ekileri Nelerdir?
Botoks genellikle ciltteki kırışık azaltmak amacıyla yaygın kullanılmaktadır ve tehlikeli bir yan etkisi bilinmemektedir. Mide botoks uygulaması ise standart bir endoskopik işlem olduğundan literatüre girmiş önemli bir yan etkisi bildirilmemiştir. Kas hastalığı olanlar ve alerjisi olan kişilerde işlemi önermiyoruz.
Mide Botoksu Kesin Kilo Verdirir Mi?
Pek çok yöntem gibi mide botoksu da kilo verdirme garantisi ile hastaya sunulmamalıdır. Mide botoksu, yeme isteğini azaltır, mide de doygunluk hissi verir ve bu etkileri ile diyete yardımcı olur. Ancak unutmamalıdır ki, botoks uygulaması sonrasında da yüksek karbonhidratla beslenen hastalarda uygulamanın kilo verme konusunda başarısız olma ihtimali de vardır.
Mide Botoksu İşlemi Kaç Dakika Sürer?
Mide botoksu bir cerrahi işlem değildir. Tamamen endoskopik olarak ağızdan girilerek yapılan bir uygulamadır. Herhangi bir kesi yoktur. Uygulama ortalama 20 dakika sürer. Hastalar, işlem sırasında anestezi hekimi tarafından uyutulur. Hastanede yatış gerekmez. Uygulamadan sonra genellikle 2 saat müşahede yeterlidir.
Mide Botoksunun Midede Kalıcı Yan Etkisi Olabilir Mi?
Mide botoksu işleminde kullanılan ilacın tüm etkisi 5-6 ay içerinde vücuttan tamamen atılır. Bu sebeple kalıcı bir hasar oluşturma ihtimali yoktur.
Mide Botoksu İle Kaç Kilo Verilebilir?
Botoks uygulaması ile verilen kilo miktarı, hastaların yaşı, cinsiyeti, metabolizma hızı, yaptığı egzersiz sıklığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak toplam ağırlığının %10-15 kadarını 3-6 aylık süre içinde kaybetmesi beklenir.
Mide Botoksu Uygulamasından Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Botoks uygulanan hastaların günlük beslenmelerine dikkat etmelidirler. Zaten işlemden sonra daha geç acıkılır dolayısıyla daha az porsiyonlarla doyarlar. Yemek sırasında porsiyon küçültmek uzun süre çiğnemek hazmı kolaylaştırır ve erken tokluk hissettirir. Fastfood gibi hızlı tüketilen gıdalar, asitli içecekler tüketilmesi önerilmez.
Mide balonu nedir?
Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri olan obezite, kişinin yaşam kalitesini düşürür ve pek çok hastalığı da sebep olur.
Hipertansiyon, diyabet, kemik hastalıkları, uyku apnesi gibi birçok hastalığa sebep olabilen Obezite tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Kontrollü diyet programları ile kilo veremeyen hastalara önerilen bir tedavi modeli olan mide balonu uygulaması ile istenmeyen kilolardan kurtulmak mümkündür.
Mide küçültücü sleeve gastroplasti, tüp mide, bypass ameliyatları gibi cerrahi yöntemler etkili şekilde sürdürülebilir kilo verilmesini sağlamaktadır. Ancak ameliyatı tercih etmeyen hastalar için Mide balonu uygulaması önerilebilir. Endoskopik olarak gerçekleştirilen yöntemler arasında en sık seçilen mide balonu işleminde etkili sonuçlar elde edilebilmektedir. Bu yöntemde, hastanın ağız yolundan girilerek midesine bir balon yerleştirilir. Midede yerini alan balon belli bir hacme ulaşıncaya kadar şişirilir. Bu şekilde mideye hacim kaplayan bir madde konmuş olunur. Böylece hastanın yeme isteği azalır, yediği yemek miktarı düşer. Balon yer kapladığı için sindirim zorlaşır ve süresi uzar. Böylece tokluk süreleri de uzar.
Havayla ya da sıvıyla doldurulan balon çeşitlerinin yanında 6 ay veya 1 sene kalabilen balon çeşitleri de bulunmaktadır. Hastanın hekimi ile birlikte karar vermesine göre balon tercihi yapılır.
Mide balonu uygulamasında en etkili dönüş için hastanın sağlıklı yaşam tarzını benimsemesi gerekir. Hasta uygulamadan sonra kalori oranını azaltmaz, düzenli egzersiz arzulanan hedeflere ulaşılsa bile kalıcı olması sağlanamayabilir. Bu nedenle endoskopik balon tedavilerinin diyetisyen desteği ile devamını sağlamak gerekir.
Mide Balonu Kimlere Yapılabilir?
Endoskopik mide balonu vücut kitle indeksi 35’in üzerindeki hastalara direkt olarak uygulanabilir. Vücut kitle indeksi 30’un üzerindeki hastalara ise obeziteyle birlikte eşlik eden başka hastalıkları da varsa uygulanmaktadır. Özellikle diyabet, uyku apnesi, tansiyon gibi hastalıklar varsa obezite tedavisi önerilmektedir.
Endoskopik Mide Balonu Nasıl Uygulanır?
Hekimin ilk değerlendirmesinde hastada yeme bozukluğu ve psikiyatrik bir problem olup olmadığına bakılır. Altta yatan psikolojik bir sorun varsa öncelikle bunun çözülmesi gerekmektedir. Hastanın kilo vermeyi hedeflemiş olması önemlidir. Hastaya işlemin nasıl uygulandığı anlatılır. Ardından hasta endoskopi işlemi için hazırlanır gibi hazırlanır. Sedasyon altında uyutulur ve endoskopi yapılır. Bu sırada mide fıtığı ya da midede aktif bir ülser olup olmadığına bakılır. Sorun saptanmayan hastalarda aynı seansta mide balonu takılır. Mide balonunun yerleştirilmesi 8-10 dakika sürmektedir. İşlemden sonra 1-2 gün sıvı diyeti uygulanır 3. günden sonra pürelere geçilir. Bir haftanın ardından normal beslenmeye geçilir.
Mide Botoksu ve Mide Balonu için başvurabileceğiniz hastanelerimiz:
Unutmayın!
Obeziteyi yenerek yüksek tansiyon, kalp, uyku apnesi, meme kanseri, kalın bağırsak kanseri ve prostat kanseri gibi hastalıklar önlenebilir. Obezite ile vedalaşın, sağlıklı hayata merhaba deyin!
Bilgi ve Randevu : 168 Çağrı Merkezi