Üroloji, erkek ve kadının idrar yolları ve organları ile erkek üreme organlarını konu alan ve bu sistemlerin hastalıkları ile uğraşan cerrahi tıp bilimidir.
Ayrıca böbreküstü bezlerinin cerrahi tedavisi de ürolojinin alanına girer. Üroloji, hem erişkin hem de çocuk hastalarla ilgilenir.
Üroloji pratiğinde karşılaşılan hastalıklar arasında: idrar yolları tıkanıklığı, prostat büyümesi, iktidarsızlık, kısırlık, idrar kaçırma, böbrek ve idrar yollarının taşları; böbrek, mesane, prostat ve yumurta kanserleri önemli bir yer tutar. Ürologların tedavi ettiği sık görülen diğer bazı hastalıklar ise, idrar yolu iltihapları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve ürolojik organların yaralanmalarıdır.
Ayrıca, özellikle erkek çocukların doğuştan gelen bazı hastalıkları da ürolojinin ilgi alanındadır. Bunlar arasında, inmemiş testis (yumurtanın torbaya inmemesi), hidrosel (torbada su kesesi), idrar deliğinin yanlış yerde olması (hipospadiyas ve epispadiyas) sayılabilir. Gece yatak ıslatma, mesaneden böbreğe idrarın geri kaçması, sünnet derisinin tüm hastalıkları ve sünnet operasyonu da ürolojinin sahasına girmektedir.
Üroloji bilimi, açık cerrahi ameliyatlar yanında, endoskopi ve laparoskopi gibi modern teknolojik yöntemlere dayalı kapalı ameliyatları da gerçekleştirir.
Hangi Şikayetler Ürologa Gitmeyi Gerektirir?
Sizde şu şikayetler varsa bir ürologa gitmenizde fayda vardır:
Prostat Spesifik Antijeni (PSA): Bu tetkik hem teşhis koyucu hem de tedavinin seyri hakkında bilgi verir. PSA, prostat bezi hücreleri tarafından üretilen bir proteindir. Prostat kanserli olgularda kanda PSA düzeyi artabilir. Kan PSA düzeyi ne kadar yüksekse, kişinin prostat kanseri olma olasılığı da o denli yüksektir.40 yaşından sonra her erkek yılda bir kez PSA tetkiki yaptırmalıdır.
Üroflowmetri: İdrar akımının grafik şekilde görüntülendiği çok değerli bir tetkiktir.
Ultrasonografi: Bu tetkik prostatın büyüklüğünü ve idrar kesesinde kalan artık idrarı göstermesi bakımından önemlidir.
Sistoskopi: Sistoskopide idrar yolundan sokulan ışıklı bir aletle idrar kanalına ve mesane içerisine bakılır. Prostat büyümesinin yanında darlıklar gibi başka patolojileri de gösterir. Mesanede tümör olup olmadığına bakılır. Ayrıca bu işlemle böbrek ve mesane arasındaki idrar yollarına (üreter) kateter yerleştirilebilir ve alınabilir
Taş Kırma (ESWL): Yakın bir geçmişe kadar sadece açık ameliyatla alınabilen böbrek taşları günümüzde modern teknolojinin geliştirdiği ESWL (vücut dışından şok dalgaları ile taş kırma) cihazı ile ağrısız ve anestezi gerektirmeden, taşın üzerine vücut dışından gönderilen şok dalgaları ile kolaylıkla kırılabilmektedir. Üstelik seans bitiminde hasta yürüyerek evine gidebilmekte, günlük hayatına devam edebilmektedir.
ÜROLOJİ KLİNİĞİNDE YAPILAN AMELİYATLAR: